7 соусів, здатних перетворити будь-яку страву…

Вважаєте, що соуси – це всього лише необов’язкові доповнення до страв? Помиляєтеся! Соус не тільки розкриває відтінки смаку, але і може допомогти приховати недоліки страви тоді, коли це необхідно. Візьміть на озброєння рецепти наступних соусів і перетворите готування в творчість!

7 соусів, здатних перетворити будь-яку страву...
Соус

Фісташковий соус з авокадо і зеленню

Це легкий як у плані приготування, так і за складом інгредієнтів соус (вегетаріанці залишаться задоволені). Весь процес займе у вас не більше п’яти хвилин.

Підходить для салатів і курки. Соус можна намазувати на бутерброди або просто вмочати в нього чіпси і картоплю фрі.

Вам знадобиться:

  • 1 авокадо;
  • 1 перець халапеньо;
  • 1 лайм;
  • 2 зубчики часнику;
  • пучок кінзи;
  • пучок петрушки;
  • ½ склянки води;
  • ½ склянки оливкової олії;
  • ½ склянки фісташок ;
  • 1 чайна ложка солі.

Приготування

Авокадо і часник очистити, з халапеньо видалити насіння, промити і нарізати. Зелень також вимити, відрізати стебла. Всі інгредієнти, крім фісташок, закласти в блендер. Влити туди півсклянки води і півсклянки оливкової олії. Видавити сік лайма. Посолити. Подрібнити до однорідності. Додати фісташки і ще раз збити. Соус готовий.

Соус для Cтир-Фрая

Стир-фрай (stir-fry буквально означає «смажити помішуючи») – це популярна в Азії технологія приготування їжі, коли в wok на маслі обсмажуються тонко нарізані скибочки м’яса і овочів.

Важливим інгредієнтом страв у стилі стир-фрай є соус. Іноді його використовують в якості маринаду, іноді тільки для подачі, а часом додають і на сковороду.

Існують різні варіації соусу для стир-Фрая, але ми пропонуємо вам спробувати універсальний. Він підходить для всіх овочів, курки, яловичини, свинини і навіть креветок.

Вам знадобиться:

  • ½ склянки соєвого соусу зі зниженим вмістом солі;
  • ½ склянки курячого або овочевого бульйону,
  • 1 столова ложка кукурудзяного крохмалю,
  • 1 столова ложка  меду,
  • 1 столова ложка меленого імбиру (можна замінити подрібненим коренем);
  • 1 чайна ложка насіння кунжуту;
  • 1 чайна ложка рисового оцту;
  • 2 зубчики часнику.

Приготування

Пропустити часник через прес. З’єднати всі інгредієнти разом в невеликому сотейнику і тримати на плиті близько трьох хвилин, поки не розчиниться крохмаль і соус не загусне.

Готовий соус можна зберігати в герметично закривається посуді в холодильнику протягом тижня.

Суперлегкий сальса верде

Сальса верде – це італійська варіація зеленого соусу. Підходить для риби, м’яса та овочів в якості приправи. Також часто його використовують як дип.

В оригінальний сальса верде, крім зелені і оливкової олії, додають також анчоуси і каперси. Але ми пропонуємо вам суперлегкий сальса верде – всього з семи інгредієнтів.

Вам знадобиться:

  • 0,5 кг зелених томатів або фізалісу;
  • 1 перець халапеньо;
  • ¼ цибулини;
  • 2 зубчикичаснику,
  •   1 столова ложка соку лайма чи  лимона,
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • кінза.

Приготування

Помідори і перець помити. Халапеньо очистити від насіння. Цибулю очистити і подрібнити. Обсмажити ці інгредієнти протягом 3-4 хвилин на оливковій олії. Помістити все в блендер, додати очищений часник, рубану кинзу і сік лайма. Подрібнити до консистенції пюре. При бажанні можна підсолити. Готовий соус зберігати в холодильнику.

Домашній чімічуррі

ЧІМІЧУРРІ – це зелений соус, придуманий в Аргентині, але популярний у всій Латинській Америці. Ідеально підходить для будь-яких видів м’яса (і не тільки м’яса,  приготованого нагрилі). Але може бути також використаний в якості маринаду або заправки для салатів і пасти.

За оригінальним рецептом чімічуррі готують з петрушки, часнику, орегано, оливкової олії і білого або червоного оцту.

У домашньому виконанні до складу можуть включатися додаткові інгредієнти. Наприклад, кріп, базилік, зелена цибуля і так далі.

Вам знадобиться:

  • пучок петрушки;
  • пучок кінзи;
  • 2 зубчики часнику;
  • ½ цибулини,
  • 2 столові ложки винного оцту;
  • 100 мл оливково олії,
  • 1 чайна ложка сушеного орегано;
  • ½ чайної ложки меленої зіри ;
  • сіль, чорний і червоний перець за смаком.

Приготування

Промити зелень і подрібнити. Також очистити і подрібнити часник і цибулю. Окремо з’єднати рідкі інгредієнти, а потім додати до них зелень і часник. Всипати орегано, зіру та інші спеції. Соус готовий.

Домашній марінара

У буквальному перекладі marinara означає «моряцький соус». Цю італійську приправу з томатів, цибулі та пряних трав винайшли корабельні коки в середині XVI століття. Завдяки високій концентрації кислоти в помідорах соус не псувався під час довгих плавань.

Соус марінара універсальний, але ідеально підходить для пасти, піци і різотто. Часто використовується замість кетчупу. Варіантів приготування цього соусу безліч. Ось один з них, який легко приготувати в домашніх умовах.

Вам знадобиться:

  • 1 кг свіжих томатів;
  • 170 г томатної пасти,
  • 1 цибулина,
  • 1 зубчик часнику;
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • 4 столові ложки подрібненого свіжого базиліка або петрушки,
  • 2 чайні ложки сушеного орегано;
  • ⅓ склянки білого вина,
  • сіль і чорний мелений перець за смаком.

Приготування

Помідори очистити від шкірки, опустивши на хвилину в окріп. Можна використовувати консервовані томати у власному соку (без шкірки). Змішати в блендері помідори і томатну пасту. Додати базилік, часник і орегано. При необхідності можна підсолити і додати чорний мелений перець. Але консервовані помідори часто самі по собі досить солоні. Знову все перемішати блендером.

У невеликій сковороді обсмажити на оливковій олії цибулю до прозорості. Влити на сковороду томатну масу, додати вино і тушкувати півгодини, постійно помішуючи. Готовий остиглий соус розлити по банках і зберігати в холодильнику.

Соус Альфредо

Це класичний італійський вершково-сирний соус. За легендою, дружина одного римського ресторатора народила сина і геть втратила апетит. Тоді кулінар вирішив приготувати що-небудь настільки смачне, від чого кохана просто не зможе відмовитися. Такою стравою  стала паста з найніжнішим оксамитовим соусом з вершкового масла і сиру. Кулінара звали Альфредо.

Соус Альфредо найкращим чином підходить для пасти феттучині, але також може подаватися до відварним овочам або страв з курки.

Соус можна приготувати в домашніх умовах. Інгредієнти прості, а часу потрібно зовсім небагато.

Вам потрібно:

  • 100 г пармезану;
  • 70 г вершкового масла;
  • 500 мл жирних вершків;
  • 2 зубчики часнику;
  • чорний мелений перець на кінчику  ножа,
  • сіль за смаком.

Приготування

Розтопити масло на повільному вогні. Потім додати до нього дрібно нарізаний часник. Його потрібно не обсмажити, а прогріти – буквально 1-2 хвилини. Часник повинен віддати маслу свій аромат. Якщо тримати довше, часник прожариться – з’явиться гіркота.

Влити вершки і, не перестаючи помішувати, томити соус на повільному вогні до легкого загусання. Вершкова суміш не повинна закипіти. Посолити і поперчити на свій смак.

Всипати тертий пармезан. Заважати і томити на вогні до повного розчинення сиру. З пастою соус подають відразу, ще гарячим. Але Альфредо можна зберігати в холодильнику протягом 3-4 днів.

Простий теріякі

З базового гіда по м’ясних страв японської кухні ви знаєте, що теріякі – це традиційний соус Країни висхідного сонця і одночасно спосіб обсмажування риби і м’яса з його використанням.

Підходить для курки й інших видів м’яса. Автентичний теріякі готується з соєвого соусу, цукру, саке і солодкого рисового вина – Мирина.

Але є більш простий рецепт теріякі по-домашньому.

Вам знадобиться:

  • ½ склянки соєвого  соусу,
  • 2 столові ложки кукурудзяного крохмалю;
  • 3 столові ложки меду.

Приготування

У невеликому сотейнику змішати соєвий соус і крохмаль. Перемішувати, поки не пропадуть грудки. Додати мед і нагріти на середньому вогні. Тримати до легкого загустіння близько п’яти хвилин.

Смачного!

У вашій сім’ї є свій коронний рецепт соусу? Обов’язково поділіться ним з нами в коментарях!

Поширити
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *