Найпоширеніші та найбезглуздіші міфи про глютен

Глютен – це рослинний білок, який міститься в таких злакових рослинах, як пшениця, ячмінь, жито. Глютен (інакше – клейковина) використовується в харчовій промисловості при виробництві багатьох продуктів харчування: борошняних і кондитерських виробів, жирних сирів і консервів, квасу і пива. Останнім часом нерідко можна почути твердження, що глютен шкідливий для здоров’я. Глютен вже оточений чималою кількістю міфів. Нижче ми розглянемо найбільш розхожі з них.

Міф 1. Глютен слід виключити з раціону, оскільки цей білок небезпечний для здоров’я.
Насправді глютен шкідливий лише для тих людей, які хворі на целіакію, тобто страждають вродженою непереносимістю клейковини. Згідно з даними Всесвітньої асоціації гастроентерологів, у всьому світі цим рідкісним генетичним захворюванням страждає приблизно 0,5-1% людей. Для всіх же інших клейковина корисна. Вона сприяє засвоєнню магнію і заліза, вітамінів групи В, вітаміну D. Відмовитися від глютену – це означає відмовитися від корисних і багатих на клітковину цільнозернових продуктів.

Міф 2. Глютен викликає аутоімунні захворювання.
Йдеться про те, що вживання продуктів, що містять клейковину, здатне викликати появу целіакії. Але це не так. Целіакія виникає лише у тих, хто має генетичну схильність до неї. Не можна “заразитися” целіакією, просто вживаючи продукти, до складу яких входить глютен.

Міф 3. Безглютеновая косметика ефективніша і безпечніша, ніж звичайна.
Цей міф – приклад відвертого обману з боку маркетологів. Немає ніяких доказів того, що глютен, який перебуває в кремі (губній помаді, зубній пасті …), здатний, проникнувши в організм, стати причиною будь-якої шкоди. Немає також і свідоцтв на користь того, що виключення клейковини зі складу косметичних засобів будь-яким чином підвищує їх ефективність.

Міф 4. Глютен провокує розвиток онкологічних захворювань.

Джерелом твердження, що глютен викликає рак, є одне дослідження, згідно з результатами якого зниження споживання продуктів, що містять клейковину, зменшує ризик розвитку злоякісних утворень в кишечнику. Але слід зауважити, що в даному дослідженні брали участь тільки люди, які страждають на целіакію. Було б некоректно поширювати висновки цього дослідження на всіх людей.

Міф 5. Вживання продуктів з глютеном веде до ожиріння.
Це твердження часто повторюють прихильники безглютенової дієти. Однак насправді причина надмірної ваги – в незбалансованому харчуванні і малорухливому способі життя, а не в глютені як такому. Борошняні продукти, напівфабрикати, кондитерські вироби шкідливі не тому, що в них є клейковина, а тому, що вони являють собою висококалорійну їжу, надмірне вживання якої здатне привести до проблем з вагою.

Необхідно також враховувати, що виробники безглютенових продуктів додають в них більше цукру і жиру, щоб зберегти їх смак і візуально привабливий вигляд. В результаті в безглютенових продуктах кількість білка зменшується, а жирів і калорій стає більше. Таким чином, виключення з продуктів клейковини само по собі не є гарантією їх корисності.

Поширити
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *