Як роблять соки, 3 міфи про пакетовані напої

Дехто вважає пакетовані напої ненатуральними і некорисними. Ми з’ясували, як роблять сучасні соки, і залишилися приємно здивовані. Читайте статтю, щоб розпрощатися з помилками про соки та нектари в упаковках.

Як роблять соки, 3 міфи про пакетовані напої

Соки так само важливі для здорового способу життя, як свіже повітря і зарядка. Приходячи в магазин, ми бачимо великий асортимент: апельсинові, яблучні, персикові, томатні та інші соки в красивих пачках. Але нас охоплюють сумніви. Натуральні чи пакетовані соки і нектари? Як їх виробляють? Чому вони довго не псуються? Чи зберігаються в них поживні речовини?

Сумніви породжують омани. Ми розповімо про те, як роблять пакетовані соки – про весь технологічний ланцюжок з того моменту, коли фрукти зривають з дерев, і до моменту, коли ви наливаєте сік у склянку. Ви переконаєтеся, що більшість побоювань, пов’язаних з пакетованими соками, не більше ніж міфи.

Міф № 1. Магазинні соки ненатуральні, адже їх роблять на заводах

Якщо ми зриваємо яблуко і вичавлюємо з нього сік, то вважаємо отриманий продукт натуральним. Але, якщо те ж саме роблять на заводі, натуральність ставиться під сумнів. Причина цього парадоксу в тому, що люди не знають, як насправді роблять соки.

Історія виробництва соків налічує не один десяток років і тісно пов’язана з розвитком технологій. Кожен раз, коли наука крокує вперед, виробники удосконалюють способи обробки плодів і зберігання соків. Випускаються сьогодні соки і нектари не тільки смачні й ароматні, але й ті? які не втрачають при виготовленні корисних властивостей.

Уявіть, що гуляєте по розкішному яблуневого саду або прогулюєтеся уздовж рівних апельсинових алей. Саме в таких місцях (у Бразилії, Чилі, Китаї, та інших країнах) фрукти наливаються соком.

Так росте майбутній сік

Як роблять соки, 3 міфи про пакетовані напої - фруктовий сад

Самі стиглі і гарні плоди акуратно зривають і ретельно миють.

Кожен плід проходить суворий «кастинг»

Як роблять соки, 3 міфи про пакетовані напої - кастинг соку

Добірні плоди подрібнюють і за допомогою спеціального преса віджимають з них сік – все до крапельки. З свіжовичавленого соку випарюють частина води – виходить щось на зразок фруктового пюре. Це так званий концентрований сік.

Віджим соку

Як роблять соки, 3 міфи про пакетовані напої - віджим соку

Навіщо випаровувати рідину? Просто в такому вигляді сік зручніше перевозити, а йому належить неблизький шлях. Від місця збору фруктів до заводу-виробника сік везуть в охолоджуваних герметичних бочках спочатку по морю, а потім автотранспортом.

На заводі концентрований сік відновлюють до первісного стану: додають у нього ту кількість води, що випарувалася. При цьому сучасні заводи з виробництва соків схожі на наукові лабораторії. Всі процеси автоматизовані, а за якістю стежать незалежні міжнародні аудитори. З відновленого соку видаляють бульбашки повітря і дбайливо пастеризують його при температурі не більше 85 ° С. Термічна обробка здійснюється всього 30 секунд. Це дозволяє максимально зберегти корисні властивості.

Останній етап перед тим, як сік відправиться в магазини і потрапить до нас на стіл, – розлив по пакетам. Він проводиться в повністю стерильних умовах. Сік наливають у асептичні картонні упаковки, завдяки яким напій довго зберігається без додавання консервантів.

Міф № 2. Соки в пакетах зберігаються дуже довго – в них консерванти

Бачачи на упаковці тривалий термін зберігання, багато хто, навіть не читаючи складу, називають продукт напханим консервантами. Однак за українськими законами виробники соків і нектарів зобов’язані вказувати на пачках повний склад продукту і не вправі додавати всередину що-небудь, крім заявленого переліку. Так що якщо виробник пише на упаковці «без консервантів», то, швидше за все, він крокує в ногу з часом і, роблячи сік, застосовує найсучасніші технології. Одна з них – багатошарова асептична упаковка. Вона зберігає корисні властивості продукту без охолодження і додавання консервантів на строк до одного року.

Як роблять соки, 3 міфи про пакетовані напої - упуковка

Асептичне упаковка складається з шести шарів:

  1. Внутрішній поліетиленовий шар, що забезпечує герметичність.
  2. З’єднувальний поліетиленовий шар, що виконує сполучну функцію між першим і наступними шарами.
  3. Алюмінієва фольга захищає напої від впливу світла , повітря, а також від сторонніх запахів.
  4. Знову з’єднувальний поліетиленовий шар.
  5. Картон надає упаковці форму і міцність.
  6. Зовнішній поліетиленовий шар, щоб уберегти готову пачку від вологи.

Така багатошарова структура надійно захищає продукт. Закриту упаковку соку навіть не потрібно тримати в холодильнику.

Міф № 3. Від пакетованих соків немає користі

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати щодня не менше п’яти порцій (близько 400 г) фруктів і овочів. Одну-дві порції можна сміливо замінити пакетованим соком: вміст корисних речовин приблизно та ​​ж, що і в свіжих плодах. Серйозні виробники роблять акцент на натуральності: тільки дбайлива пастеризація, тільки асептична картонна упаковка і ніяких консервантів, барвників та підсолоджувачів. Пам’ятаєте, після того як концентрований сік привозять на завод, в нього додають всього лише воду.

Готові пакетовані соки так само, як фрукти і овочі, багаті вітамінами (А, В1, В2, В3, В6, В12, С), мінералами (Ca , Mg, Fe, Zn, Mn) і антиоксидантами.

Як роблять соки, 3 міфи про пакетовані напої

Так, апельсини і апельсиновий сік – джерело вітаміну С (щит для нашого імунітету) і флавоноїдів (у поєднанні з аскорбіновою кислотою вони покращують властивості крові). Томати і томатний сік багаті лікопіном – антиоксидантом, допомагає боротися з вільними радикалами. Причому лікопін не синтезується організмом людини і надходить тільки з їжею. Яблука і яблучний сік містять, крім вітамінів, макроелементи. Наприклад, калій (підтримує тиск в нормі) і магній (зміцнює нервову систему).

Як бачите, більшість побоювань щодо пакетованих соків і нектарів всього лише міфи. Технологія їх виробництва проста і зрозуміла. Якщо вона не порушена і сік розлитий по спеціальним упаковкам, то напій надовго зберігає смак, свіжість і користь. Пакетований сік – відмінний варіант для тих, хто хоче бути здоровим і у кого немає часу готувати фреш. Склянка соку щодня – джерело гарного самопочуття і настрою!

 

Поширити
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Як роблять соки, 3 міфи про пакетовані напої

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *