Як використовувати цукор без шкоди здоров’ю

Сьогодні я хочу поділитися з вами досвідом використання однох неочевидної властивості цукру – його здатності виступати в якості додаткового джерела енергії для нашого мозку. Цю властивість складно розкрити, зловживаючи солодким, зате дуже легко використовувати, якщо харчуватися збалансовано.

Цукор

Опишу ситуацію, з якою, наприклад, я стикаюся постійно. Мало у кого завантаженість на роботі рівномірна. Зазвичай періоди затишшя змінюються авралами і великими завданнями з дуже стислими термінами. У такі моменти потрібна допомога ззовні, причому така, що не викличе неприємних наслідків для нашого здоров’я. Ми ж не хочемо принести в жертву продуктивності хороше самопочуття, правда?

І ось тут в справу вступає цукор – простий вуглевод, який розщеплюється до глюкози. Саме глюкоза є паливом для нашого тіла і основним джерелом енергії для мозку і м’язів. В потрібний час і в потрібних кількостях вона немов дає нам друге дихання, допомагаючи справлятися з фізичними та розумовими навантаженнями. Спробуйте випити 200-300 мл соку, газованої води або чаю з парою ложок цукру – буквально через півгодини у вас додасться сил. Заодно, до речі, і водний баланс буде в нормі, адже в день нам потрібно вживати приблизно 40 мл рідини на 1 кг ваги.

Описаний вище ефект не проявиться у тих, хто розпестив себе солодким. При постійному надходженні швидких вуглеводів звиклий організм не відреагує в достатній мірі на чергову порцію цукру. Якщо ж у вашому раціоні представлені в основному повільні вуглеводи, наприклад крупи і овочі, результат вживання чогось солодкого стане куди більш помітним.

Що саме пити

Це питання балансу між користю, доступністю, швидкістю приготування і зручністю.

Свіжовичавлений сік – непоганий вибір. Ось тільки в офісі немає соковижималки, фрукти в основній масі швидкопсувні та й коштують пристойно.

Чай і кава з цукром – більш швидкий і доступний варіант, але потрібен окріп і посуд, а для транспортування ще й термос.

Газована – самий практичний варіант. В упаковці з кришкою її можна носити з собою всюди.

Скільки пити

Рекомендована добова норма споживання цукру складає 65 г, але, звичайно, цей показник може коригуватися з урахуванням віку та активності людини. Відповідальні виробники, що піклуються про нас з вами, вказують вміст цукру і енергетичну цінність на етикетці, завдяки чому дотримуватися денну норму набагато простіше.

Так, наприклад, на етикетці коли вказано вміст цукру – 10,6 г на 100 мл напою. Порівняйте з соками і зробіть висновки: в апельсиновому – близько 13 мг цукру на 100 мл, в персиковому – 15,9 г цукру в тому ж обсязі, а у виноградному і зовсім 16,3 г цукру на 100 мл. Але не забувайте дотримуватися помірності у всьому і враховувати всі калорії, що надходять в організм.

Згідно рекомендованої добової нормі, я можу без шкоди випити пару стаканів солодких напоїв в день, якщо, звичайно, не буду будувати свій раціон на одних лише швидких вуглеводах, плюс ще залишиться невеликий запас на інші прийоми їжі.

На завершення хочеться нагадати обуреним фанатам ЗСЖ, що будь-який продукт може нести як користь, так і шкоду. У тому, що люди хворіють і товстіють, найчастіше винен не цукор як такий, а відсутність фізичної активності, незбалансоване харчування і багато інших чинників, значення яких ми схильні недооцінювати.

Ніяке сумнівне «дослідження», підхоплене ласими до сенсації ЗМІ, не змінить того факту, що без глюкози людина жити не може. Так розвивався наш організм тисячі тисяч років, такими нас зробила природа.

Стежте за своїм харчуванням і пийте достатню кількість рідини. Пам’ятайте, що всі продукти і напої можуть бути частиною збалансованого раціону в поєднанні з регулярною фізичною активністю.

Поширити
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *